Co jeść na diecie śródziemnomorskiej?

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najczęściej badanych i najbardziej popularnych diet na świecie. Jest to plan żywieniowy, który kładzie nacisk na świeże owoce i warzywa, pełne ziarna, ryby, orzechy i oliwę z oliwek, jak również codzienne ćwiczenia. Ogranicza również spożycie mięsa i nabiału.

Świeże produkty stanowią około 30% Twoich kalorii na tej diecie. W szczególności warzywa takie jak pomidory i szpinak są bogate w antyoksydanty i pomogą Ci zwalczyć wolne rodniki, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne choroby. Ryby są szczególnie dobre dla Ciebie, ponieważ zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają funkcjonowanie mózgu, zmniejszają stan zapalny i obniżają ryzyko chorób serca. Orzechy są również dobrym dodatkiem do diety, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze, które chronią przed chorobami serca, cukrzycą, rakiem i chorobami zapalnymi.

Jeśli chodzi o mięso, to wolno ci zjeść czerwone mięso nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Drób można jeść trzy razy w tygodniu, natomiast owoce morza powinny stanowić co najmniej dwa posiłki w tygodniu – kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach są szczególnie pomocne w zmniejszaniu stanów zapalnych w całym organizmie. Produkty mleczne nie są częścią diety śródziemnomorskiej. Zamiast tego zachęcamy do spożywania dużej ilości oliwy z oliwek lub orzechów, aby uzyskać tłuszcze zamiast serów lub produktów mlecznych. Więcej na: travelglow.pl

admin