Dieta śródziemnomorska to nie tylko ryby, orzechy i oliwa z oliwek. W rzeczywistości tylko niewielki procent diety poświęcony jest tym pokarmom. Reszta diety to głównie mięso i warzywa, z kilkoma owocami i serem wrzuconymi do środka. Jest to ogólnie zdrowa dieta i jest mnóstwo świeżych warzyw, które można na niej jeść. Jeśli starasz się być bardziej jak ludzie, którzy mieszkają w Grecji, Włoszech lub Hiszpanii, użyj tych pokarmów jako swoich głównych źródeł warzyw:
Jarmuż – Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw na naszej planecie. Jest pełen witamin A, C, K, E i B6, a także wapnia, żelaza i wielu innych składników odżywczych. Włosi uwielbiają włączać jarmuż do swojej diety, robiąc z niego część sosu do makaronu lub smażąc go z czosnkiem i migdałami.
Szpinak – Szpinak to kolejne wspaniałe warzywo, które jest niskokaloryczne, ale ma wysoką zawartość witamin A, C i K, a także folianów, błonnika i żelaza. Włoscy kucharze uwielbiają używać szpinaku w daniach z makaronu, takich jak lasagna lub gnocchi ze szpinakiem, które jest w zasadzie kluską zrobioną z tłuczonych ziemniaków i szpinaku.
Pomidory – Pomidory nie są technicznie rzecz biorąc warzywem, ale są używane jako warzywo w całym kraju. Więcej na: howwear.pl